Owoce są produktem spożywczym, którego nie może zabraknąć w diecie człowieka. Bogate w ważne witaminy wzmacniają odporność, chronią przed chorobami, a ze względu na niską kaloryczność mogą być spożywane w większej ilości. Co jednak, jeśli chce się „ubarwić” ich jedzenie? Warto przygotować wtedy [b]owoce pod kruszonką z lodami waniliowymi[/b], by zaskoczyć formą i czerpać przyjemność ze słodkiego smaku.
Z ulubionymi owocami
Owoce dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak je również cechuje sezonowość, czyli czas, kiedy jest ich najwięcej i warto wtedy z tego skorzystać. Jednak dodawanie truskawek czy malin kolejny raz do koktajli czy ciast może się znudzić, dlatego można te owoce przykryć warstwą słodkiej kruszonki i zjeść trochę inaczej.
Przygotowanie takiego deseru nie jest czynnością trudno, jak i nie objęta tylko sezonem na dany owoc – można go bowiem przygotować z użyciem jabłek, które są najpopularniejszymi owocami i dostępnymi bez przerwy. Owoce do tego deseru można wybrać również podług tego, co akurat się ma – brzoskwinie mają nie za ładną skórkę? Można ich użyć właśnie do tego rodzaju deseru.
Poniżej zaprezentowano prosty przepis na owoce pod kruszonką oraz domowe lody waniliowe, by jeść je wspólnie i cieszyć się smacznym deserem w gronie najbliższych.
Składniki:
Owoce i kruszonka
- 800 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
Lody waniliowe
- 1 szklanka (250 ml) mocno schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- ¾ szklanki (180 ml) mocno schłodzonego mleczka zagęszczonego słodzonego
- 50 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
Wykonanie
Wybrane owoce umyć, osuszyć, w przypadku jabłek, brzoskwiń czy gruszek obrać, pokroić w kostkę.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć owoce.
Masło, cukier i mąkę wsypać do miski, wyrabiać do połączenia się składników i uzyskania konsystencji kruszonki.
Całą kruszonkę wyłożyć na owoce do ich przykrycia.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 40 minut do lekkiego zrumienia kruszonki.
Pora przejść do robienia lodów
Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone. Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją. Ciepłe owoce pod kruszonką podawać z domowymi lodami waniliowymi. Można udekorować je według uznania, na przykład sosem karmelowym lub malinowym.
Zanim przygotujemy deser koniecznie zapoznajmy się z listą składników. Sprawdźmy, czy na liście nie znajdują się szkodliwe dla nas alergeny lub składniki, które mogłyby wpływać negatywnie na nasz organizm lub naszą cerę. Idąc za poradami na blogu znamiona.pl, niektóre desery ze wybranymi składnikami mogą negatywnie wpływać na skórę i cerę. Miejmy to na uwadze, szczególnie jeśli mamy jakieś alergie lub problemy skórne.